Grzybobranie może być formą ciekawej aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, jednak czy owoce takiej wycieczki na pewno są bezpieczne dla naszych dzieci?
Zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci grzyby hodowlane (pieczarki, boczniaki) mogą być wprowadzane do diety dziecka tak jak każde warzywo. Ale co zatem z grzybami leśnymi?
Spożywanie grzybów leśnych nie jest zalecane do 12 roku życia – wynika to z faktu, że ryzyko podania grzybów trujących wśród zebranych grzybów leśnych jest wysokie. Mimo że wielu grzybiarzy uważa się za profesjonalistów w tym, co robi, to ryzyko nadal pozostaje. Nie ma znaczenia forma podania – suszone, smażone, w zupie czy w pierogach – dzieciom grzybów leśnych nie podajemy!
Zalecenia pozostają zaleceniami, jednak decyzja co do spożycia grzybów leśnych to kwestia indywidualna. I jeśli pokusa jest silniejsza od rozsądku – zatrucie grzybami może się przydarzyć.
Co zatem robić, kiedy Wasze dziecko prezentuje objawy zatrucia?
Pierwszym krokiem do sukcesu jest postawienie trafnego rozpoznania. Żeby to zrobić, należy połączyć objawy z faktami.
Najczęściej objawy zatrucia występują po kilku, a nawet kilkunastu godzinach od spożycia trującego grzyba i zależą od jego gatunku. Bywa, że są to łagodne lub umiarkowane objawy ze strony przewodu pokarmowego, ale niektóre gatunki powodują ciężkie zatrucia prowadzące do zaburzeń neurologicznych, zaburzeń świadomości, niewydolności wielonarządowej i zgonu.
Pogorszenie samopoczucia, apatia, bóle brzucha, bóle głowy, nudności i wymioty, zdarza się również podwyższona temperatura ciała – to najczęściej występujące objawy. Często są to też pierwsze sygnały ciężkiego zatrucia, zaś uszkodzenie narządów może wystąpić kilka dni później.
Dlatego nawet jeśli wydaje się, że objawy to być może zaczynająca się wirusowa infekcja przewodu pokarmowego, warto skojarzyć fakt jedzenia grzybów leśnych z tym, co dzieje się z dzieckiem. I koniecznie poinformować o tym lekarza!
PIERWSZA POMOC – prowokowanie WYMIOTÓW!
Im wcześniej usuniemy resztki pokarmowe z żołądka, tym większa będzie skuteczność naszych działań. NIE MA ZNACZENIA CZAS, który upłynął od spożycia grzybów!!
Jeśli Twoje dziecko prezentuje objawy zatrucia, sprowokuj wymioty! Ogromne znaczenie ma również ZABEZPIECZENIE wymiocin do badania toksykologicznego. Jeśli masz resztki potrawy czy grzybów użytych do sporządzenia posiłku, zabierz je ze sobą!
W międzyczasie należy NIEZWŁOCZNIE zapewnić pomoc medyczną – skontaktować się z numerem alarmowym 112 w celu wezwania zespołu ratownictwa medycznego albo w porozumieniu z operatorem 112 niezwłocznie przewieźć chorego do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego (SOR).
UWAGA!
Często mylimy czubajkę kanię z muchomorem sromotnikowym, zaś pieczarkę z muchomorem wiosennym lub jadowitym!
Dzień Dobry! W jaki sposób można u dziecka sprowokować wymioty? Wydaje się to niełatwe zadanie, czy rodzic jest w stanie samodzielnie to zrobić? Jakie są metody?